Najlepšie nápady, ako zazimovať nábytok

So zimou prichádzajú aj povinnosti v podobe zazimovania záhradného nábytku. V prvom rade si je potrebné uvedomiť, aký materiál obsahuje váš nábytok Od toho sa totiž odvíja celá starostlivosť a zazimovanie. My vám poradíme, ako na to!

Aby vám záhradný nábytok vydržal čo najdlhšie, je potrebné, aby ste sa o neho aj patrične postarali. Základom je materiál, od ktorého sa všetko odvíja. Medzi najpoužívanejší materiál pri výrobe záhradného nábytku patrí aj prírodný ratan. Ten vyniká svojimi vlastnosťami ako je dlhá životnosť a pevnosť, samozrejme za predpokladu, že nie je vystavený vplyvom počasia. Tento typ materiálu je veľmi podobný palme a taktiež je o ňom známe, že patrí medzi najodolnejšie lesné dreviny v oblasti Ázie.

Existuje však aj syntetický ratan, z ktorého sa vyrábajú napríklad ratanové sedacie súpravy. Tento typ materiálu nepoškodí ani slnko či dážď, čo je jeho obrovskou výhodou. Syntetický ratan vyniká aj svojim dizajnom, ktorý je možné doplniť rôznymi farbami.

Starostlivosť o záhradný nábytok

Ak vlastníte záhradný nábytok z prírodného ratanu, je dôležité, aby ste ho pravidelne čistili. To platí aj pred jeho zazimovaním. V prvom rade by ste mali záhradný nábytok dôkladne očistiť a až následne uskladniť na zimu. Čo sa týka prírodného ratanu, postup pri čistení je nasledovný:

  • Na mäkkú handričku naneste neagresívny saponát
  • Čistiaci prostriedok zmiešajte s vodou
  • Odstráňte špinu z povrchu nábytku
  • Povrch dosucha utrite

Ak máte nábytok zo syntetického ratanu, čistením v pravidelných intervaloch predĺžite jeho životnosť. Čo budete k jeho starostlivosti potrebovať?

  • Čistiaci prostriedok
  • Špongia alebo handrička
  • Vlažná voda

Postup pri čistení je rovnaký, ako pri prírodnom ratane. Nezabúdajte však, že by ste nemali záhradné sedenie z akéhokoľvek ratanu neustále vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Dôsledkom toho by mohol nábytok vyblednúť a vprípade prírodného materiálu aj poškodiť.

Kam umiestniť nábytok?

Po dôkladnom vyčistení a dezinfekcii nasleduje umiestnenie záhradného nábytku. Ratanové sedačky, sedenie do záhrady či stoly by ste mali odložiť do suchého prostredia. V tomto prípade máme na mysli prístavbu pri dome, garáž alebo nepremokavý kryt. To platí aj pre drevené závesné hojdacie kreslo, ktoré by malo byť chránené počas celého roka pod prístreškom.

Ochranné plachty na nábytok

Čo však v prípade, že záhradný nábytok jednoducho nemáte kam umiestniť? Aj na toto má Ratanea jedinečné riešenie, a tým sú ochranné plachty na nábytok či na záhradnú hojdačku. V takomto prípade umiestnite nábytok do chránenej časti záhrady a prikryte ho ochrannými plachtami. Vďaka nim predídete skráteniu životnosti nábytku, pretože ho budú chrániť pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. 

 

Neodeliteľnou súčasťou záhradného sedenia bývajú vankúše či matrace. Tie je potrebné na zimu vyčistiť a uskladniť v interiéroch. Na tento účel môžete celoročne používať praktické úložné boxy z ratanu. Ich obrovskou výhodou je praktické využitie úložného odkladacieho priestoru na záhradné doplnky ako deky, lampy, záhradné riady apod. Azda ešte praktickejšie budú pohodlné taburetky s úložným priestor, do ktorých zmestíte tie najnevyhnutnejšie záhradné textílie.

Aj napriek tomu, že syntetický ratan je mimoriadne odolný materiál, nemali by ste podceňovať poveternostné podmienky v našej zemepisnej šírke - teplotné rozdiely sú veľmi výrazné a ak si chcete udržať svoj nábytok ako nový, nešetrite starostlivosťou o nábytok. V zime by to totiž mohlo dôjsť k prasklinám následkom mrazov a tým by sa znížila celková životnosť materiálu.