Ako kombinovať ratanový nábytok s inými materiálmi a prvkami v záhrade?

Plánujete kúpu alebo ste si už zaobstarali ratanový nábytok a neviete, s čím ho skombinovať? Netreba sa ničoho báť. Ratan je charakteristický tým, že je univerzálny a nadčasový, vďaka čomu bez problémov zapadne aj do vašej domácnosti. Zaujíma vás, s ktorými materiálmi vyzerá najlepšie? V tom prípade čítajte ďalej.

ratanea_blog_ratanove_sedenie

Drevo

Kombinácia ratanu s drevom je rozhodne jedna z tých najkrajších. Tieto dva nadčasové materiály sa skvelo dopĺňajú a prinášajú so sebou pravú domácu atmosféru. Ich veľkou výhodou je to, že sú zvyčajne odeté do podobnej farby, takže sa navzájom príliš nebijú a nevytvárajú nepríjemný kontrast.

A ako ratan s drevom kombinovať? Celý proces je čisto na vás. Skvelo vyzerá napríklad spojenie ratanového sedenia s dreveným stolíkom alebo kombinácia ratanových stoličiek s dreveným jedálenským stolom.

V prípade, že chcete, aby dominoval len ratan, drevo vyberajte v menších doplnkoch. Napríklad k ratanovému nábytku môžete zvoliť peknú drevenú taburetku alebo drevený úložný box.

 

Kov

Kov je považovaný za chladný a minimalistický materiál. Predstavuje tak presný opak teplého a príjemného ratanu, čo je dôvod, prečo si mnohí myslia, že sa k sebe nehodia. Pravdou je však presný opak.

Kov dokáže podporiť štýlový vzhľad ratanu a vytvoriť mierny kontrast, ktorý pôsobí nadčasovo a zabraňuje mdlému a nudnému výsledku. Jeho nevýhodou býva spravidla iba to, že ak sa oň dobre nestaráte, môže začať podliehať korózii.

Na rozdiel od kombinácie s drevom je ale dôležité dbať na správny pomer medzi materiálmi. Ratan by mal byť dominantný, pričom kov je vhodné voliť len vo forme menších doplnkov alebo detailov. Veľmi dobre vyzerá napríklad vtedy, keď skrášľuje niektoré časti ratanového záhradného nábytku ako sú nožičky.

Sklo

Sklo je v mnohom podobné ako kov. Charakteristické je tým, že je chladné a pri kombinovaní s ratanom je ideálne vyberať ho skôr v doplnkoch a detailoch. Perfektne vynikne napríklad ako hlavná doska konferenčného alebo jedálenského ratanového stola.

Sklo je štýlové a originálne. V spojení s ratanom nepôsobí nudne ani stroho, vďaka čomu sa nemusíte báť neosobnej atmosféry. Jeho mínusom môže byť len to, že sa pri väčšom znečistení ťažšie čistí.

Kameň

Masívny a dominantný kameň je obľúbeným materiálom, ktorý sa využíva v záhradách, na terasách aj balkónoch. S ratanom si výborne rozumie a dokáže ho krásne doplniť. Je však potrebné zvoliť ho skôr v menšom pomere, aby ho nezatienil.

K ratanovému nábytku vo forme sedačiek, kresiel, stoličiek a stolov môžete pridať napríklad podnos, misu alebo veľkú vázu z kameniny.

A po akom farebnom prevedení kameňa siahnuť? To sa odvíja čisto od vašich preferencií. Platí, že k ratanu sa hodia tmavé aj bledé kúsky.

Keramika

Keramika je vo všeobecnosti materiál, ktorý v interiéri aj v exteriéri plní najmä doplnkovú úlohu. V kombinácii s ratanom by ste preto mali staviť na keramické kvetináče, vázy a nádoby, ktoré výborne podčiarknu stoly, stoličky a iný záhradný nábytok.

Dokonca, ak máte väčšiu terasu alebo záhradu, môžete sa poobzerať aj po menších príručných stolíkoch z keramiky.

Veľkou výhodou keramiky je to, že ju nájdete v mnohých farebných prevedeniach. Okrem tých jednofarebných môžete siahnuť aj po kúskoch odetých do viacerých odtieňov alebo rôznych zaujímavých vzorov.

Textil

V neposlednom rade si ratanový nábytok rozumie s textilom, ktorý zvyšuje jeho komfort a zaručuje vám, že si na ňom perfektne oddýchnete. Zaobstarať si môžete vankúše, deky, prehozy a veľa ďalšieho.

Pri výbere textilu dbajte na to, aby bol kvalitný a vedel odolať rôznym externým faktorom, ako sú napríklad slnečné lúče, voda alebo prudký vietor. A nezabúdajte ani na jeho dizajn. Ten by mal korešpondovať nielen s ratanovým, ale aj s ďalším zariadením, ktoré sa nachádza v blízkom okolí.