Ratanový nábytok na balkón? Poradíme vám

Máte balkón a premýšľate, že by ste ho doplnili nejakým nábytkom? Najlepšou voľbou je ten ratanový, ktorý poteší štýlovým vzhľadom, vysokou odolnosťou a ľahkým kombinovaním s inými materiálmi. Ak neviete, ako si ho vybrať, čítajte ďalej. Pripravili sme si pre vás prehľadný návod.

 

ratanea_blog_balkovnoy_set_ratanoveho_nabytku

Aký veľký je balkón?

Veľkosť balkóna je pri nákupe ratanového nábytku kľúčová. Ovplyvňuje totižto, aké zariadenie si môžete vybrať a koľko kúskov kresiel, stoličiek či sedačiek sa vám naň zmestí.

Vo všeobecnosti platí, že na menšie balkóny by ste mali zvoliť kompaktný konferenčný stolík s dvoma kreslami alebo jednou sedačkou. Takéto riešenie poskytne pohodlné miesto na relax, no nebude pritom zasahovať do priestoru a zavadzať pri prechádzaní.

Na druhej strane, veľké balkóny si vyžadujú väčší počet zariadenia, aby nepôsobili stroho a neosobne. Vhodnou voľbou je siahnuť po balkónovom sete, ktorého súčasťou sú masívne sedačky, moderné kreslá a väčší konferenčný stolík.

Na čo potrebujete ratanový nábytok?

Ratanový nábytok sa podľa použitia delí na:

Jedálenský nábytok

Charakteristický je tým, že ho tvorí jeden vysoký jedálenský stôl a niekoľko stoličiek. Určený je predovšetkým na konzumáciu pokrmov alebo večerné posedenie s priateľmi, no poslúži aj na prácu.

Jedálenský nábytok je vhodný na väčší balkón, kde k nemu môžete skombinovať aj ten relaxačný. Dôvodom je najmä skutočnosť, že za jedálenským stolom si neoddýchnete tak, ako na sedačke alebo v kresle.

Relaxačný nábytok

Skvelé riešenie na akýkoľvek balkón. Jeho výhodou je hlavne vysoká úroveň komfortu a štýlový dizajn.

Na rozdiel od jedálenského nábytku, ktorý tvoria len stoličky a stôl, máte v rámci toho relaxačného oveľa širší výber:

  • Sedačky – najpohodlnejší typ nábytku. Poskytuje veľa miesta na sedenie aj ležanie. Spravidla je však masívnejší, takže sa hodí skôr na väčšie balkóny.
  • Kreslá – populárna alternatíva, ktorá je ideálna na malé aj veľké balkóny. V kreslách sa veľmi dobre sedí, pričom niektoré zvyšujú úroveň komfortu aj tým, že sa dajú polohovať. Okrem klasických nájdete na trhu aj závesné kreslá, ktoré potešia nadčasovým dizajnom. 
  • Taburetky – sú malé a skladné. Ich mínusom je však to, že nie sú tak pohodlné ako sedačky a kreslá.
  • Hojdačky – sú výborné na oddych, no zvyčajne sú len doplnkovým sedením k záhradnému alebo balkónovému setu.

Ako by mal vyzerať ratanový nábytok?

Pri kúpe ratanového zariadenia si môžete vyberať z viacerých dizajnov a farebných prevedení, ktorými sú:

  • Hnedé prevedenie – klasika, ktorá nikdy neomrzí. Takýto nábytok sa jednoducho kombinuje s inými materiálmi a je len veľmi malá pravdepodobnosť, že by v nasledujúce roky vyšiel z módy.
  • Svetlo sivé a biele prevedenie – svoju popularitu si získalo predovšetkým v posledných rokoch, počas ktorých prevláda minimalizmus a severský štýl. Najlepšie vyzerá v kombinácii s tmavým textilom.
  • Čierne prevedenie – do priestoru prináša hĺbku a zabraňuje tomu, aby pôsobil neosobne. Zladiť sa dá ako s ďalším tmavým zariadením, tak aj s kúskami odetými do bielej, sivej alebo béžovej.

Pravý alebo umelý ratan?

Pri výbere nábytku na balkón sa budete musieť rozhodnúť, či si zvolíte pravý, alebo umelý ratan. Obe možnosti majú niekoľko výhod a nevýhod.

Pravý ratan je pevný a nadčasový. Pri správnej starostlivosti vám vydrží dlhé roky bez nutnosti menších alebo väčších opráv. Jeho mínusom je vyššia cena a to, že si vyžaduje komplikovanejšiu údržbu. Pravý ratan nie je určený na nekryté terasy keďže keby naňho prší, potom zase pečie slnko a tento proces sa pravidelne opakuje veľmi rýchlo mu klesá životnosť. Oprava pri prírodnom ratane, aby nábytok vyzeral ako nový, je takmer nemožná na rozdiel od umelého ratanu.

Umelý ratan je charakteristický nižšou cenou a vysokou odolnosťou voči mnohým externým faktorom, ktoré by mohli robiť problém tomu pravému (napr. voda). Okrem toho si nevyžaduje ani tak náročnú údržbu a vďaka moderným technológiám je takmer na nerozoznanie od pravého.

Keď sa rozhodnete pre umelý ratan, dávajte si pozor na to, odkiaľ ho kupujete. Neoverení predajcovia vám môžu poskytnúť nekvalitné kúsky, ktoré sa po pár použitiach zničia. Nehovoriac o tom, že ich podoba s pravým ratanom je minimálna.