Ako ochrániť ratanový nábytok pred vplyvmi počasia?

Ratanový nábytok je krásnym doplnkom balkóna, terasy, záhrady aj dvora. Okrem toho, že vyzerá pekne, poskytuje pohodlné miesto na oddych pri káve, dobrej knihe alebo len pri konverzácii s blízkymi. Na to, aby vám však zariadenie vydržalo aj roky po kúpe, musíte sa oň správne starať a ochraňovať ho pred rôznymi externými faktormi. Ktoré z nich sú najviac rizikové a na čo všetko si dať pozor?

ochrana_ratanoveho_nabytku_pred_vplyvom_pocasia

Ratanový nábytok je odolný, ale…

Ratan, nehľadiac na to, či ide o umelý, alebo pravý, je vo všeobecnosti pevný materiál, ktorý vie odolať rôznym negatívnym externým faktorom. Aby si ale zachoval svoj pekný dizajn a po krátkom čase sa nezničil, potrebuje správnu starostlivosť.

Súčasťou starostlivosti o záhradný nábytok z ratanu nie je len jeho umývanie, ale aj správne skladovanie a ochrana pred vodou, slnkom alebo nízkymi teplotami. Tieto a mnohé ďalšie faktory totižto postupne materiál oslabujú a môžu byť príčinou jeho prasknutia, straty farby či deformácie.

 

Slnečné lúče sú najväčším problémom

Najväčší problém pre ratanové sedacie súpravy a ďalšie zariadenie predstavujú slnečné lúče. Tie spôsobujú:

  • Vyblednutie farby – dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu môže viesť k tomu, že ratan stratí svoju sýtu farbu. Dôvodom, prečo sa tak deje, je hlavne UV žiarenie, na ktoré je pigment nachádzajúci sa v materiáli citlivý.
  • Oslabenie materiálu – slnečné žiarenie môže ratan taktiež oslabiť. Vlákna materiálu sú čoraz krehkejšie a dokážu sa oveľa jednoduchšie zlomiť alebo inak poškodiť.
  • Deformácia – vysoké teploty ovplyvňujú tvar a štruktúru ratanového nábytku vo vonkajšom prostredí, kvôli čomu sa materiál môže začať ohýbať alebo krútiť.
  • Vysychanie – na to, aby pravý ratan vyzeral dobre a nezničil sa, potrebuje určitú úroveň vlhkosti. Ak však naň dopadajú slnečné lúče, jeho prirodzená vlhkosť sa odparuje oveľa rýchlejšie ako zvyčajne, kvôli čomu stráca farbu a pevnosť.

A ako chrániť ratan pred slnečnými lúčmi? Po tom, ako ho prestanete používať, ho zakryte plachtou alebo ho presuňte do záhradného altánku, kde je chládok.

Komplikácie vie spraviť aj voda a vlhkosť

Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na ratanové zariadenie, je voda. Jej príliš veľké množstvo spravidla vedie k vzniku hnilôb a plesní, ktoré materiál poškodzujú a znehodnocujú. 

Dobrou správou však je, že ak ste si na kresle či stole všimli začínajúcu pleseň, dá sa proti nej celkom jednoducho bojovať. Na trhu nájdete špeciálne chemické prostriedky určené práve na tento problém. Dôležité je ale, aby ste si ich zaobstarali čo najskôr. V inom prípade sa hniloba rozšíri a materiál zničí tak, že ho už neobnovíte.

Ďalej netreba zabúdať, že ak je ratan pravidelne vystavovaný napríklad dažďu alebo vlhkému prostrediu, jeho vlákna zväčšujú svoj objem, kvôli čomu sa nábytok deformuje a rozpadá.

Ak teda počas jari či leta začne pršať, čo najskôr ratanový nábytok schovajte na suché miesto, napríklad do záhradného domčeka alebo garáže.

Pozor by ste mali dávať na mráz a nízke teploty

Pred každou zimnou sezónou by ste mali ratanový nábytok zbaliť a schovať do pivnice alebo garáže. Sneh by ho totižto mohol znehodnotiť rovnako ako dážď.

Ďalším rizikovým faktorom je mráz, ktorý oslabuje vlákna materiálu a jeho štruktúru, čo v konečnom dôsledku spôsobuje praskanie.

Mráz následne môže nábytok aj deformovať alebo viesť k strate jeho elasticity, flexibility a odolnosti voči nárazom.

Riziko predstavujú aj výrazné teplotné zmeny

Veľký pozor by ste si mali dávať aj na výrazné teplotné zmeny, ktoré majú za následok:

  • Rozťahovanie a sťahovanie materiálu – tento cyklus spôsobuje deformácie alebo trhliny vo vláknach ratanu.
  • Zničenie povrchovej úpravy – teplotné zmeny ovplyvňujú tiež farbu ratanu, ktorá môže vyblednúť alebo popraskať.
  • Oxidáciu kovových častí – ak je súčasťou ratanového nábytku kov, výrazné zmeny v teplotách môžu poškodiť a oslabiť aj tento materiál.

Proti teplotným zmenám je pomerne ťažké bojovať. Vyhnúť sa im ale môžete napríklad tak, že po skončení sezóny nebudete zazimovanie nábytku neustále odkladať a spravíte to hneď, ako sa ochladí.