Údržba ratanového nábytku po zimnom období: Na čo všetko myslieť?

Jar sa pomaly blíži a vy už premýšľate nad tým, ako si budete každé ráno užívať kávu na balkóne? Alebo len plánujete stretnutia s rodinou a priateľmi na terase či v záhrade? V tom prípade by ste nemali zabúdať na správnu starostlivosť o záhradný nábytok, medzi ktorý sa radí aj ratanové sedenie. Čo všetko si na jar vyžaduje a na čo si dávať pozor?

ratanovy_nabytok_a_udrzba

Zariadenie najprv skontrolujte

Zima je dlhým a náročným obdobím. Ratanový nábytok preto najprv dobre skontrolujte. Zistite, či nie je niekde prasknutý, oslabený alebo inak poškodený.

Majte na pamäti, že mráz nie je jediným externým faktorom, ktorý by mohol mať na zariadenie negatívny vplyv. Problémy môže robiť aj vlhkosť, voda či divá zver.

Nábytok zbavte najväčších nečistôt

Keď je s nábytkom všetko v poriadku, presuňte ho na voľné priestranstvo, kde ho budete môcť dôkladne vyčistiť. Ako prvé ho opláchnite vodou, aby ste ho zbavili najväčších nečistôt, ako je napríklad prach.

Následne si zoberte handričku a zariadenie začnite postupne umývať. Ak by nečistoty nechceli ísť z povrchu dole, pomôžte si jemným čistiacim prostriedkom. Vhodná je napríklad mydlová voda.

Na ťažko dostupné miesta, ktorých má ratanový nábytok veľa, použite starú zubnú kefku. Uistite sa však, že nie je príliš tvrdá, aby na povrchu nezanechala škrabance.

Vyhnite sa používaniu agresívnych čistiacich prípravkov

Väčšie nečistoty odstráňte z nábytku pomocou mydlovej vody alebo špeciálnych čistiacich prípravkov, ktoré sú určené priamo na ratan. Vyhnite sa agresívnym výrobkom, ktoré by mohli materiál poškodiť a oslabiť.

To isté platí aj o drôtenkách alebo tvrdých kefách, ktoré by zničili najmä povrch ratanového sedenia. Na čistenie je ideálna handrička alebo mäkká hubka.

Po vyčistení nábytok nechajte prirodzene vysušiť. Suchou handričkou prejdite len ťažko dostupné miesta, ktoré by mohli schnúť dlhšie a viesť tak k znehodnoteniu materiálu.

Prírodný ratan si vyžaduje ešte niečo navyše

Ratan sa spravidla delí do dvoch základných skupín, a to na: 

  • umelý,
  • prírodný. 

Platí, že umelý ratan vydrží o niečo viac ako prírodný, pretože je odolnejší voči vode, slnečným lúčom alebo vlhkosti. To ale neznamená, že keď si zaobstaráte prírodný ratanový nábytok, nebudete sa z neho tešiť dlhé roky. Práve naopak. Stačí sa oň len správne starať.

Prírodný ratan potrebuje okrem základnej starostlivosti, ktorú sme spomenuli vyššie, aj pravidelnú hydratáciu. Jeho vlákna sa totižto časom vysušujú, čo môže viesť k ich oslabeniu. Pred začiatkom sezóny ho preto dobre naolejujte. Ideálne je siahnuť po oleji určenom na exotické drevo.

Ak by sa záhradný nábytok z prírodného ratanu opotreboval alebo by vyzeral staršie, naneste naň špeciálny priehľadný lak. Ten zaistí zdravý a mladistvý vzhľad materiálu na ďalšiu sezónu.

 

Na starostlivosť nezabúdajte ani počas sezóny

Pravidelná starostlivosť o ratanový nábytok je kľúčová pre zachovanie jeho pekného vzhľadu. Znižujete ňou totižto riziko pred zájdením a zažratím nečistôt, ktoré by sa vám už následne nemuselo podariť vyčistiť.

Čistenie počas sezóny nemusí byť tak hĺbkové ako tesne pred ňou. Stačí len, aby ste záhradný nábytok raz za čas prešli mokrou handričkou a zbavili ho prachu a ďalších nečistôt

Ďalej dbajte aj na ochranu materiálu. Keď ho nepoužívate, zakryte ho ochrannou plachtou, ktorá zabráni strate farby a opotrebovaniu. V prípade dažďa nábytok schovajte do záhradného altánku, domčeka alebo pod plachtu.