Prírodný alebo umelý ratan? Zistite, aké sú medzi nimi rozdiely

Radi trávite teplé večery s rodinou alebo priateľmi vo vašej záhrade? Grilovačky, oslavy či posedenia by však neboli možné bez kvalitného záhradného nábytku. Ľudia často dumajú” nad tým, aký záhradný nábytok si zaobstarať do svojej záhrady. Najideálnejšou voľbou je určite ratanový nábytok, ktorý je populárny najmä pre svoj univerzálny dizajn a nadčasovosť. Ak si teraz zaobstaráte novú ratanovú sedačku, ratanové stoličky, ratanovú hojdačku, alebo celé záhradné sedenie, ktoré je momentálne vo výpredaji za výhodné ceny, máte vystarané na dlhé roky. Tento štýl nikdy nevyjde z módy.

Prírodný alebo umelý ratan?

Ratan vo všeobecnosti pôsobí veľmi elegantne, vkusne a výhodou je, že na trhu nájdete množstvo farieb a prevedení presne podľa našich predstáv. Jednoducho je z čoho vyberať. Mnohí si však nevedia vybrať medzi prírodným a umelým ratanom. Ak riešite rovnakú dilemu, čítajte ďalej a dozviete sa všetky potrebné informácie pred kúpu nového ratanového nábytka.

Výroba prírodného ratanu

Prírodný ratan je druh viniča, ide o popínavú rastlinu, ktorá rastie v tropickom podnebí, a to najmä v ázijských pralesoch. Je to veľmi odolný a pevný materiál, poddajným sa stáva v procese zahrievania. Keď vychladne, opäť sa vráti do pevného stavu. 

V nábytkárskom priemysle sa používa až 60 percent ratanu. Ratan sa síce ťaží podobne ako drevo, avšak rastie rýchlejšie ako stromy a jeho preprava je menej náročná. Za zmienku stojí aj fakt, že kvôli nadmernému odlesňovaniu sa produkcia prírodného ratanu rapídne znížila. 

Výroba umelého ratanu

Vysoko kvalitný umelý ratan je mimoriadne pružný a ľahko sa z neho tkajú rôzne kusy nábytku. Na prvý pohľad je veľmi podobný prírodnému ratanu. Pri výrobe sa umelé ratanové prútie najčastejšie pletie na železnú alebo hliníkovú konštrukciu ošetrenú práškovou farbou. Výsledkom tkania je elegantné ratanové viazanie. Umelý ratan sa vyrába napríklad z plastu alebo živice. 

Ktorý ratan je odolnejší?

Ako sme už spomenuli vyššie, prírodný ratan je nadmieru pevný a odolný. Bohužiaľ, nepriaznivé počasie negatívne vplýva na jeho prirodzenú krásu a kvalitu. Toto je hlavný dôvod, prečo prírodný ratan nie je vhodný na používanie v exteriéri. Taktiež by ste sa ho mali vyvarovať, ak máte malé deti a neposedné domáce zvieratá, ktoré by ho mohli poškodiť. 

rodina si užíva slnečný deň na terase

Na rozdiel od prírodného, umelý ratanový nábytok ponúka celý rad výhod. Medzi hlavné výhody patrí to, že je ešte pevnejší a ľahší, takže jeho premiestňovanie by mal zvládnuť každý. Je odolný voči ultrafialovému žiareniu, čo znamená, že nedôjde k jeho popraskaniu a vyblednutiu. Ak hľadáte spoľahlivý záhradný nábytok, umelý ratan bude pre vás tá najlepšia voľba, pretože kvapky dažďa mu vôbec neublížia. Záhradné sedenie tak nebude hniť a plesnivieť. 

Nábytok zo syntetického ratanu zároveň znesie veľmi nízke teploty a mráz až do - 50 °C. Túto výhodu ocenia najmä rodiny, ktoré bývajú v menších domoch a nemajú voľný priestor na zazimovanie. Celoročne ho teda môžete nechať von, nič sa mu nestane. Myslite však na to, že mu budete musieť venovať čas na údržbu a starostlivosť. V prípade, že nemáte dostatočne veľkú záhradu, avšak máte veľký balkón, oplatí sa investovať aj do ratanového balkónového setu

Ako sa starať o ratanový nábytok?

Obidva typy ratanu sú veľmi jednoduché na čistenie. Čo sa týka umelého ratanu, pred čistením dajte dole vankúše a podušky a umyte ho vlažnou mydlovou vodou. Keďže má ratan veľa záhybov, na záver je vhodné ho ešte opláchnuť hadicou, aby na ňom nezostalo mydlo.

Prírodný ratan je o niečo náročnejší na údržbu a mali by ste byť šetrnejší, pretože je tam vyššie riziko vzniku plesní. Preto namiesto striekania hadicou použite jemnú navlhčenú handričku. Taktiež sa odporúča impregnácia. Ak plánujete nechať ratanový nábytok von, nezabudnite ho zakryť ochrannou plachtou, aby sa nenarušil jeho vzhľad a lesk. K tomu však skôr či neskôr dôjde, nakoľko prírodný materiál stále „pracuje” a oproti umelému je viac náchylný na znehodnotenie.

Cena

Nízka cena je hlavným dôvodom, prečo sa ľudia väčšinou rozhodnú pre nábytok z umelého ratanu. Súčasná doba ponúka tie najmodernejšie technológie. Umelý ratan sa vyrába z netoxických materiálov a výsledný produkt je navlas podobný tomu prírodnému.

Samozrejme, konečná cena jednotlivých kúskov sa odvíja od množstva použitého materiálu a veľkosti jednotlivých stoličiek, hojdačiek, sedačiek či celých súprav. 

Aký je teda záver?

Všetko závisí od preferencií konkrétneho zákazníka. V prípade umelého ratanového nábytku možno jednoznačne povedať, že dostanete veľa muziky za menej peňazí. Niekto je však zástancom vyslovene prírodných materiálov, takže ak patríte medzi nich, môžete ísť smelo do prírodného ratanu. Zvážte však to, či budete mať priestor na zazimovanie a pravidelnú starostlivosť.