Nepotrebujete záhradu ani terasu, postačí vám perfektne zariadený balkón

Radi by ste si skúsili vypestovať vlastné ovocie, zeleninu alebo bylinky, no bývate v byte? Nemusíte sa obmedzovať len na kuchynský parapet, kde vám aj tak väčšina byliniek časom zvädne. Ak váš byt disponuje balkónom, môžete si deň čo deň vychutnať osobnú čarovnú záhradu.

žena s kávou v ruke sediaca na balkóne / Ratanea.sk

Z balkóna sa môžete tešiť v každom ročnom období

Keď na jar začne vonku rozvoniavať vzduch zeleňou a kvetmi a vtáky začnú vyspevovať, až si nepočujete vlastné myšlienky, bolo by na škodu vysedávať vnútri. Nechajte sa nadopovať sviežosťou prírody a prečistite si hlavu na čerstvom vzduchu. Nemusíte chodiť ďaleko. 

Na vašom vlastnom balkóne môžete pozorovať, ako sa príroda na jar prebúdza, v lete si odtrhnete malinu či jahodu, bio paradajku a na jeseň zababušení v deke budete sledovať všetky krásne farby, ktoré patria k jeseni. A čo v zime? Pravdepodobne si na balkóne dlho neposedíte, zato si ho môžete nápadito vyzdobiť v čase Vianoc sa tešiť z exteriérových svetielok.

Dajte svoj balkón do poriadku

Aby však toto všetko mohla byť realita, balkón je potrebné zútulniť. V akom stave je ten váš? Zateplené paneláky nemajú problém s fasádou, podlahou ani zábradlím, pretože sú určite nahradené novými, čo ale staršie činžiaky bez „plastiky“? Tu musíte zapojiť fantáziu. Vieme, že na škaredý balkón nás to nikdy ťahať nebude

Staré zábradlie treba ošmirgľovať a natrieť, podlahu môžete zakryť WPC podlahovou krytinou, ktorá odolá všetkým vplyvom počasia, alebo lacnejší variant – využite exteriérový koberec. A čo steny? Zamaskujte ich trstinou či modernými drevenými zástenami, ktoré navŕtate na stenu. Časom sa vám po nich môžu šplhať popínavé rastliny, vďaka ktorým sa zazelená celý priestor.

Ak je misia splnená, teraz prichádza na rad „čistejšia“ práca. Podľa priestorových možností si zadovážte balkónový nábytok. Ak sa na balkóne radi opaľujete, určite si doprajte si ležadlo alebo závesné hojdacie kreslo, no pohodlné môžu byť aj ratanové stoličky, na ktorých si užijete nielen rannú kávu, ale aj víkendový obed. 

Na stolčeku môžete mať položenú vázu s kvetmi, kvetináč s aktuálne kvitnúcou rastlinou, ale aj svietnik alebo lampáš. Nezabudnite ani na dekorácie. Ak je váš balkón väčší, určite pojme aj menšiu sedaciu súpravu či lavicu s mäkkými vankúšmi.

malý balkón zútulnený nábytkom a rastlinami / Ratanea.sk

Vstúpte do čarovnej záhrady

Na útulne vybavenom balkóne budete zaiste tráviť viac času ako vnútri. Či tam budete relaxovať pri knihe, študovať, pracovať, alebo sa venovať záhradkárčeniu, bude to váš malý kúsok raja. Aj keď je balkón menší, máte možnosť pestovať na ňom zakrpatené ovocné stromy, črepníkové maliny a jahody, ale aj niektoré druhy zeleniny, ako sú paradajky, paprika, čili, baklažán. Bylinky či okrasné rastliny môžete pestovať vo vyvýšenom záhone, ktorý vám z balkóna veľa miesta neodhryzne. 

Priestor ušetríte aj závesnými kvetináčmi, či budú prevesené cez zábradlie, alebo budú visieť nad vašou hlavou. Rastliny však rozmiestnite tak, aby vám nebránili v relaxácii na vašom záhradnom nábytku. Vďaka nemu si vždy dobre oddýchnete, či máte za sebou drobné záhradkárske práce na balkóne, alebo náročný deň v zamestnaní. Pokiaľ vám na balkón priveľmi svieti slnko, využite tieniacu techniku ako slnečníky či markízy, aby ste sa na všetku tú krásu naokolo nemuseli pozerať s prižmúrenými očami.