Premeňte vonkajšie priestory pomocou ratanového záhradného sedenia

Od skorej jari do neskorej jesene naše záhrady a terasy využívame ako naše druhé obývačky. Tak ako sa chceme cítiť príjemne v interiéri, cibríme aj naše vonkajšie priestory. Najkľúčovejším prvkom tejto dizajnovej premeny je práve záhradné sedenie. Ak si vyberiete ratanový nábytok, vaša terasa bude elegantná a nadčasová.

sedenie na terase ratanea

Estetické a praktické výhody ratanového nábytku

Ak svoj deň začínate aj končíte na terase, potom by u vás doma nemal chýbať moderný ratanový nábytok, ktorý je ako stvorený pre exteriéry. Je takmer bezúdržbový, odolný voči poveternostným vplyvom a pri správnej starostlivosti vydrží aj desiatku rokov. Ani po dlhšom čase nestráca svoj pôvodný tvar či farbu a terasa vďaka nemu získa reprezentatívny charakter.

Pôsobí prírodným dojmom a dokonale zapadá do konceptu akejkoľvek záhrady. Stačí natrafiť na tú správnu farbu a typ a o zvyšok sa už postará elegantný dizajn nábytku.

Záhradný nábytok k vašim službám

Či sa tešíte z priestrannej terasy, alebo vám robí radosť len menšia útulná terasa, každú môže zdobiť záhradné sedenie z umelého ratanu. Výber nábytku však prispôsobte rozmerom terasy.

Vtesnať robustnú sedaciu súpravu na malú terasu by bolo rovnako nevzhľadné, ako keby ste väčšiu terasu zaplnili množstvom záhradných kresiel. Zvážte, či si prajete na terase stolovať alebo vám postačí relaxovať na sedačke.

Priestor zbytočne neprepĺňajte nábytkom, ktorý by bol aj tak nevyužitý. Radšej mu venujte hojdacie kreslo alebo úložný box, ktorý okrem miesta na sedenie poskytne útočisko vašim dekám a vankúšom.

vonkajšie sedenie na terase ratanea

Organizovanosť vonkajšieho prostredia

Ak počas pekných dní trávite viac času vonku ako vnútri, je nutné si priestor rozdeliť na zóny, a to podľa toho, akým činnostiam sa na terase a v jej okolí venujete. V priestoroch, kde sa nachádza záhradné sedenie, je dobré mať k dispozícii úložný box na záhradné textílie. 

Tam, kde sa venujete príprave alebo podávaniu jedál, postavte jedálenský stôl a stoličky a tiež praktický odkladací stolík. V časti, kde najradšej trávite čas osamote, by okrem hojdačky, hojdacieho kresla alebo lavičky nemal chýbať menší bistro stolček pre prípad, že si chcete položiť šálku alebo rozčítanú knihu.

Ako ratanový nábytok prispôsobiť rôznym štýlom

Výraznú úlohu pri dekorovaní terasy zohráva nielen materiál samotného nábytku, ale aj použité farby, vzory a doplnky. S ratanovým nábytkom získa vaša terasa elegantné črty a bude ľahké vďaka nemu odštartovať štýlovú premenu vašej terasy.

Ak ste priaznivcami klasického štýlu, hnedý, čierny alebo biely ratanový nábytok bude ten pravý. Skombinujte ho s kvetinovými vzormi na vankúšoch alebo s kovovými doplnkami a výsledok bude skvelý.

Nábytok v neutrálnych odtieňoch, ako je sivá, béžová alebo antracitová, sa prispôsobí modernému štýlu terasy. Nutné je však využiť minimalistické, jednoduché doplnky. Vankúše, poťahy a deky vám umožnia prispôsobovať imidž terasy napríklad aj aktuálnemu ročnému obdobiu.

Na rustikálnych terasách nesmie chýbať ratanový nábytok v teplých odtieňoch, ktorý sa zladí s prírodnými prvkami, ako sú drevo alebo kameň. Šarm terasa získa, ak ju doplníte o kovové doplnky, ako sú staré krhly alebo hrnce s kvetinami.

Prímorskému štýlu nahráva biely alebo svetlohnedý ratanový nábytok. Laná, dekoračné plávacie kolesá, kotvy alebo plážové ležadlá a doplnky modrej a červenej farby vám umožnia priestor zladiť do posledného detailu.

Odštartujte ďalšiu terasovú sezónu vo veľkom. Základ je vybrať si ten správny nábytok, ktorý bude sám osebe pôsobiť ako dekoračný prvok vašej terasy. A potom sa už len kochať...