Máme pre vás 7 tipov, ako zahaliť balkón do jesenného šatu

Tiež ste vždy smutní, keď romantické letné večery na terase alebo balkóne vystrieda papučová kultúra v obývačke? Nemusíte sa vzdať pobytu na čerstvom vzduchu, ak si svoj balkón vybavíte tak, že sa tu budete cítiť príjemne v akomkoľvek ročnom období.

mladá slečna  s dekou na balkóne počas jesene

1. Sedenie na balkóne si zaslúži dostatok teplých vankúšov a prikrývok

Ak si chcete čerstvý vzduch na svojom balkóne vychutnávať bez ohľadu na počasie, treba využiť všetky prostriedky zabezpečujúce komfort v exteriéri. Ako prvý nám napadne tepelný komfort.

Najjednoduchší spôsob, ako ho získať, je zabaliť sa do teplej deky a aj balkónové sedenie vybaviť mäkkými vankúšmi, ktoré vás zahrejú zospodu, zozadu i po bokoch. I koberec pod nohami nie je zlý nápad, pretože nohy obuté v papučiach cítia chlad sálajúci z podlahy.

teplé jesenné počasie strávené na balkóne

2. Stavte na trvanlivý a odolný exteriérový nábytok

Takisto si potrebujete vybrať nábytok, ktorému chladné počasie neškodí, aby ste nemali výčitky svedomia, že sa oň nestaráte správne. Radšej zakaždým odkladať len textílie ako po každom relaxe na balkóne sťahovať nábytok dovnútra či ho prikrývať ochrannými plachtami. Za najvhodnejší nábytok pokladáme nábytok z umelého ratanu alebo hliníkový nábytok.

3. Rozhodnite sa pre vhodné vykurovanie

Možno ste nad tým doteraz neuvažovali, ale aj na balkóne si počas chladných jesenných či zimných večerov môžete trocha zakúriť. Samozrejme, bezpečným spôsobom. Ak máte svoj balkón zasklený, využite elektrické ohrievače alebo tepelné lampy (stĺpové, závesné, nástenné), ktoré ako bonus aj príjemne svietia.

Obľúbené sú aj menšie exteriérové kozuby alebo ohniská na biopalivo. Vďaka vykurovaniu sa od zimy triasť nebudete, a tak vás z balkóna nič nevyženie.

4. Zasklite svoj balkón

Na zasklenie balkóna budete možno potrebovať povolenie. ALE, táto realizácia určite stojí za to. Získate nielen tepelný komfort, ale aj potrebné súkromie pri večerných rozhovoroch. Vďaka zaskleniu vám na balkón vietor nenafúka nečistoty, nenaprší vám tam a vpustíte si tam len toľko sviežeho vzduchu, koľko práve potrebujete.

5. Obklopte sa zeleňou

Postarajte sa o to, aby sa mali vaše oči vždy na čom popásť. V jesennom období stromy zhadzujú listy a kvitne toho iba málo. Vy to však môžete mať na svojom balkóne! Voňavé chryzantémy, farebné vresy, svieže ihličnany, brečtan, jazmín nahý.

Vezmite si na pomoc jutovinu a zabaľte do nej črepníky. Umiestnite na stolík pár dekoračných tekvíc alebo venček zhotovený z jesenných plodov a vetvičiek. Čím viac prírodných dekorácií a živých rastlín, tým lepšie zaženiete depresiu z toho, čo sa počas jesene deje za oknami…

mladá blondína na balkóne s hrnčekom a kvetmi

6. Neseďte v tme

Tma a zima neublíži vášmu záhradnému sedeniu, ale vám áno! Myslite na všetky detaily a osvetlite svoj balkón tak, aby vyzeral skvelo i počas jesene. Svetelné reťaze, lampáše, solárne lampy, svietniky, ale aj elektrické osvetlenie priamo na stenách balkóna sa postará o to, aby ste na seba a na činnosti, ktoré na balkóne radi robíte, dobre videli.

7. Zaobstarajte si úložný box

Čo so záhradným sedením v čase nevyužívania? Ak je nábytok odolný, nemusíte sa o nič starať. Stačí na konci dňa pozbierať vankúše a deky a uložiť ich do odkladacieho boxu.

Pokiaľ máte na balkóne koberec, stačí ho zrolovať a oprieť o stenu alebo prikryť nepremokavou plachtou. Nič z toho riešiť nemusíte, ak je váš balkón zasklený. Inšpirovali sme vás?