Záhradný nábytok: ratanový vs hliníkový vs drevený. Ktorý vyhrá u vás?

Na trhu sa stretnete najčastejšie s hliníkovým alebo ratanovým záhradným nábytkom. Lákajú vás dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou. No potom je tu drevený záhradný nábytok s vlastným šarmom, ktorý krásne harmonizuje s prírodou. Ako si vybrať ten pravý na vašu terasu?

mamička s deťmi na terase v záhradnom ratanovom kresle

Ak hľadáte odolné materiály

Z nového záhradného nábytku sa mnohí dokážeme tešiť podobne ako z novej sedačky. Dodá totiž našej terase nový rozmer a pohodlie, o akom sme už dlhšie snívali.

Relax pod holým nebom, aj keď na krytej terase, sa zaručenie ráta viac ako oddych niekde v interiéri. Šum listov a trocha vitamínu D nás postaví na nohy aj po náročnom dni. Investíciu do záhradného nábytku si ale treba premyslieť.

Prírodný ratan

Ratan je krásny prírodný, no krehký materiál. Určite nepočítajte s jeho dlhou životnosťou, obzvlášť v exteriéri, kde naň pôsobí slnečné žiarenie, zmena teplôt a vlhkosť. Časom sa môže začať takýto nábytok rozpletať alebo stratí svoj pôvodný tvar.

záhradné kreslo z prírodného ratanu ratanea

Umelý ratan

Existuje však syntetický ratan, pri ktorého výrobe boli použité kvalitné materiály schopné poradiť si so zmenou teplôt, mechanickým opotrebením, UV žiarením či vlhkosťou. Nábytok nekrehne, nestráca svoj tvar ani nehrdzavie.

Výplet v kombinácii s hliníkovými nohami nábytku, ktoré sú navyše ešte práškovo lakované, vám zaručuje extra odolný záhradný nábytok. Elegantný, ľahký, pružný a nadčasový. 

záhradný nábytok z umelého ratanu ratanea.sk

Hliník

Hliník je skrátka hliník. Ľahký, no nezlomný. Je ľahší ako oceľ a železo a navyše nehrdzavie. Pozor však na letné horúčavy, bez vankúšov na sedenie by ste sa mohli popáliť.

Hliníkový nábytok vzhľadom na jeho robustnosť sa často zákazníkom dodáva už zmontovaný a pripravený na použitie. Dávajte však pozor na nosnosť nábytku, hliník sa vplyvom času môže ohnúť. Ak je hliník opatrený práškovým lakovaním, bude vás tešiť aj 20 rokov.

zahradny-hlinikovy-jedalensky-nabytok-emot-3-ratanea-sk

Drevený záhradný nábytok

Drevený záhradný nábytok pôsobí prirodzene a elegantne. S extra odolnosťou nepočítajte, aj keď natrafíte na mohutné kusy nábytku, no ak sa oň budete vhodne starať, môže vydržať aj 10 rokov.

Drevo je prírodný materiál, po pár rokoch sa na ňom tak či onak odrazí zub času. To však neznamená, že vám stôl či stolička neposlúžia. Len budú skrátka vintage. Nábytok z dreva nie je stavaný do každého počasia, citlivo reaguje na vlhkosť a v zime si vyžaduje zazimovanie.

drevený záhradný nábytok pri bazéne v záhrade ratanea

Ak chcete ľahko udržiavateľný záhradný nábytok

Majte vysoké nároky na svoje budúce záhradné sedenie. Vďaka nemu si vychutnáte obed v prírode, grilovačku s priateľmi i relax pri knihe. Najjednoduchšie sa udržiava hliníkový nábytok a nábytok z umelého ratanu.

Stačí ich z času na čas pretrieť vlhkou handričkou či jemnou kefou alebo vystriekať prúdom vody. Hliníkový nábytok sa odporúča čistiť silikónovým sprejom, ktorý ho ochráni pred hrdzou a trhlinami. V čase nepoužívania je dobré nábytok zazimovať v pivnici alebo prikryť ochrannou plachtou.

Drevený nábytok, aby nestratil svoj svieži vzhľad, treba ošetrovať ochrannými olejmi aspoň raz za 6 týždňov, uchránia ho pred vlhkosťou či škodcami. Po dlhšom čase si zaslúži aj trocha prebrúsiť. Ak sa na to necítite, drevený nábytok si nekupujte.

Ak rozhoduje cena nábytku

Samozrejme, vždy nás okrem dizajnu nábytku zaujme aj jeho cena. Môže sa nám páčiť všeličo, ale rodinný rozpočet nepustí.

Syntetický ratanový nábytok sa ukazuje ako najlepšia voľba pre tých, ktorí chcú mať na terase štýlové záhradné sedenie za dostupnú cenu. Vyberiete si ratanové kreslá, konferenčné a jedálenské stoly, stoličky i celé zostavy, ale aj moderné sedacie súpravy. Ratanový výplet sa hodí každej terase.

Hliníkový nábytok je o niečo drahší, ale vzhľadom na kvalitu prevedenia, odolnosť a dlhú životnosť nábytku vás nemusia trápiť výčitky svedomia.

V prípade dreveného nábytku je to však otázne. Akékoľvek drevo je drahšie ako syntetika a navyše sa ešte oň aj v priebehu rokov treba starať, aby nezhnilo či sa nevysušilo. Kto však chce štýlovú terasu aspoň na pár rokov, výčitkami svedomia za cenu nábytku či jeho nižšou životnosťou sa nenechá trápiť.