Dobré tipy, ako si zútulniť balkón či terasu

Patríte k tým šťastlivcom, ktorým prislúcha k bytu aj balkón? Oceníte ho pri mnohých príležitostiach – či si tam radi vychutnávate kávu, relaxujete pri čítaní alebo len vešiate bielizeň. Aj posedenie na balkóne počas dlhých teplých letných večerov má svoje čaro. Stačí si ho len vhodne vystrojiť. 

balkon_kvety_ratanea.sk

Pestujte kvety či zeleninu

Nie je novinkou, že rastliny majú tú moc priestory zútulniť. Samozrejme, najmä tie živé. Máte k pestovaniu vzťah? Dožičte balkónu či terase trocha zelene v podobe kvetináčov s jednoročnými rastlinami kvitnúcimi podľa sezóny na jar či v lete alebo s trvalkami, ktoré sú schopné tešiť vás v priebehu celého roka. Dobrou cestou, ako spojiť príjemné s užitočným, je napríklad pestovanie byliniek, ktoré využijete aj v kuchyni pri varení. Niektoré majú dokonca schopnosť odpudzovať hmyz ako napríklad tymian, levanduľa alebo rozmarín, a tak si na balkónovom sedení užijete svoju chvíľku pohody aj v čase najväčších náletov komárov. Okrem okrasných kvetín a byliniek je však na balkóne možné pestovať už aj zeleninu či dokonca stromčeky. Áno, odložte si tam aj črepníkový stromček z Vianoc a celý rok vás bude tešiť svojou vôňou, kým nepríde jeho čas. Vôňa a zeleň rastlín vás upokojí a príjemne naladí.

Malý či veľký balkón, každý z nich si bez rozdielu zaslúži balkónové sedenie. Nikto nechce na svojom balkóne alebo na terase pri dome len tak postávať. Ak je teda vaša terasa len taká akurát, navrhnutá pre dve osoby, vyberte jej vhodný nábytok v podobe balkónového sedenia. Či bude pôsobiť mohutne, alebo útlo, záleží od vášho vkusu a veľkosti balkóna či terasy. Aktuálne sa ako tá najlepšia voľba ukazuje ratanový nábytok na balkón, ktoré zoženiete nielen v rôznych farbách, ale aj výpletoch. Ak hľadáte cenovo dostupnú verziu exteriérového záhradného nábytku, zaujme vás dizajn umelého ratanu na balkón. Tento materiál je veľmi odolný a prakticky nezničiteľný. Jednoducho sa udržiava a slnko či rozmary počasia ho nijako neohrozia. Nechajte si ho na balkóne či terase celý rok, nemusíte mu hľadať vhodné miesto na zazimovanie. Balkónové sedenie z umelého ratanu stačí jednoducho na zimu prikryť ochrannými plachtami a krytmi. Pohodlne sa oprite vo svojom kresle, pohár s limonádou položte na konferenčný stolík a vychutnajte si výhľady.

Balkón alebo terasu si vyzdobte

Z balkónov a terás sa v súčasnosti stávajú naše ďalšie izby. Vôbec sa nečudujme, veď pobyt na čerstvom vzduchu osoží telu aj mysli. Tak, ako si zdobíme svoje príbytky alebo záhrady, si zaslúžia pozornosť aj naše balkóny a terasy. Zo štýlového balkónového sedenia z ratanu by ste sa mali mať na čo pozerať. Okrem kvetov teda myslite aj na solárne lampy, lampióny, no pokojne aj nástenné dekorácie (hodiny, zvončeky, zvonkohry a pod.) a užitočné doplnky, ktoré ochránia balkónový nábytok pred nepriaznivým počasím. Balkónovému sedeniu doprajte krásne podušky, ktoré sú v prípade nášho e-shopu s balkónovým sedením súčasťou balenia. Hrejivé deky do jarného a jesenného počasia potešia nielen vaše oči ale aj zimomravé návštevy. Pred vetrom ich ukryjete v praktickom úložnom boxe, ktorý opäť môže byť väčších či menších rozmerov. Na stôl či na zem položte veľký lampáš so skutočnou alebo LED sviečkou a atmosféra bude čarovná, nech si ju vychutnávate sami, alebo vo dvojici.

Dostupné sú aj exteriérové koberce, ktorým nezaškodí ani prípadné pokropenie dažďom. Vieme, akú majú koberce a textílie moc aj u nás doma, prečo ich teda nedopriať nášmu balkónu alebo terase? Vďaka odolným materiálom sa udržiavajú naozaj jednoducho. Na balkóne i terase sa môžu vo vetre pohojdávať aj závesy, vďaka ktorým na vás nielenže nebude páliť slnko, ale takisto sa ochránite pred zvedavými pohľadmi. Podobnú funkciu plnia i markízy či slnečníky. Zaiste natrafíte na dizajn, ktorý sa nepobije s vaším balkónovým sedením.