Nábytok do záhrady, ktorému zima nevadí

Ak zháňate nábytok, ktorý možno umiestniť počas chladných mesiacov na záhradu, odporúčame vám staviť na umelý ratan. Aké sú jeho vlastnosti?

Časy, keď sme si kupovali nevzhľadný plastový nábytok, sú dávno preč. Moderné materiály otvárajú dvere možností, dnes si bez problémov kúpite elegantný a pritom bezúdržbový nábytok, ktorý vám vydrží viac ako len jednu sezónu. A ktorý materiál je mimoriadne odolný a praktický? Kým kedysi milovníci záhrad nedali dopustiť na nábytok z dreva, dnes je v kurze umelý ratan.

Polyratan nie je iba syntetickou náhradou prírodného ratanu, ide o populárny materiál, ktorý sa zhostil prvenstva medzi záhradnými materiálmi všeobecne. Využíva sa vďaka jeho praktickým vlastnostiam na výrobu nábytku a rôznych doplnkov. Jeho obľuba neustále stúpa, a to najmä v kombinácii s hliníkovou konštrukciou.

Prečo práve staviť na túto kombináciu? Umelý ratan a hliník sú garanciou pevnosti a nerobí im problémy ani silnejší vietor. Umelý ratan má sám o sebe poriadnu výdrž, je odolný proti slnečným lúčom a vlhkosť ho takisto nezničí, čo z neho robí u mnohých favorita v rámci výberu záhradného nábytku do exteriérov ale i interiérov.

ratanový záhradný nábytok ratanea

Umelý ratan ustojí priame slnko i rozmary počasia

Hľadáte ďalšie dôvody, prečo si zadovážiť do exteriéru kúsky z ratanu? Je nielen praktický, majiteľov poteší aj jeho vizuálna stránka. Na trhu nájdete od zaujímavých sedacích súprav aj rôzne ležadlá, hojdačky, postele, kreslá, stolíky, kvetináče a iné kúsky, ktorými si dokážete vyčarovať na záhrade príjemnú atmosféru podľa svojich predstáv.

Vaše posedenie na terase či záhrade nemusí svoju misiu ukončiť s nástupom jesenného počasia. Veľa ľudí navyše poteší, že je umelý ratan stopercentne recyklovateľný.

Starostlivosť o umelý ratan? Zvládne ju každý!

Ako každý iný nábytok, aj ten z umelého ratanu si vyžaduje náležitú starostlivosť. Avšak, nejde o nič ťažké! Pri nábytku z umelého ratanu naozaj stačí, keď ho z času na čas pomocou mäkkej hubky umyjete vodou s menším množstvom saponátu.

A ak chcete svojmu nábytku z umelého ratanu dodať špeciálnu starostlivosť navyše, môžete ho párkrát do roka naolejovať, aby nestratil svoj jedinečný vzhľad. Aj keď ho môžete bez problémov nechávať vonku, počas mrazu sa odporúča zakryť ho plachtou.