Starostlivosť o záhradný nábytok

Priali by ste si, aby vám exteriérový nábytok vydržal čo najdlhšie? Správnou údržbou a skladovaním docielite, že si zachová vzhľad ako nový a len tak sa neznehodnotí ani vplyvom času.

Čo materiál, to iná údržba

Na terase alebo balkóne môžeme mať nábytok z rozmanitých materiálov – drevený, plastový, kovový alebo ratanový. Dbať o jeho čistotu však netreba len predtým, ako ho ideme zazimovať alebo ho opäť vytiahneme na svetlo sveta. Priebežne počas roka si zaslúži, aby sme ho ošetrili vhodnými prípravkami. Drevený nábytok dokonca nie je na škodu po vyčistení ani prebrúsiť a potrieť impregnačným olejom. Ak ho chceme uskladniť počas zimy, rozhodne ho neprikrývame nepriedušnými plachtami, lebo drevo je prírodný materiál a mohlo by začať hniť. Preto dbáme aj na uskladnenie na suchom mieste.

Plastový záhradný nábytok umývame vlhkou handričkou alebo čistiacimi prostriedkami určenými na plast. Zoženiete aj také, ktoré si poradia s nevzhľadnými škrabancami. Kovový nábytok sa vyrába z materiálov odolných voči korózii, preto nie je potrebné ho na zimu nikam odkladať. A čo záhradný nábytok z umelého ratanu? Určite sa netreba báť, že by si vyžadoval extra starostlivosť. Aj bežne počas roka ho stačí iba pretierať vlhkou handričkou alebo vystriekať vysokotlakovým čističom. Tak sa zbavíte najmä prachu či smietok.

Ak máte pocit, že je vaše ratanové sedenie umastené od jedla, jednoducho ho ošetrite prostriedkami určenými na umelý ratan akéhokoľvek typu alebo farby. Navyše získate istotu, že dané prostriedky obsahujú látky, ktoré ratanový nábytok ochránia pred UV žiarením a zmäkčia ho, aby si čo najdlhšie zachoval svoje pôvodné vlastnosti.

zahradny-nabytok-ratanea

Údržba ratanového nábytku takmer bez starostí

Pre záhradný nábytok z umelého ratanu ste sa aj vy rozhodli pravdepodobne preto, že je prakticky bezúdržbový a skvelo sa hodí nielen do interiéru, ale aj exteriéru. Odolá slnku, vlhku, mrazom aj dažďu bez toho, aby sa začal rozpletať alebo plesnivieť. Polyuretánové a polyetylénové vlákna v kombinácii s odolnou a nehrdzavejúcou hliníkovou konštrukciou sú jednoducho skvelá dvojka, ktorá sa postará o váš komfort. Ak je teda na vašej terase alebo pod altánkom práve ratanové sedenie, nemusíte sa obávať príchodu zimy. Jednoducho ho prikryte ochrannou plachtou, a to tak, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu a zároveň bol záhradný nábytok chránený pred prachom a inými nečistotami. Plachta má za úlohu ochrániť ratanový nábytok pred snehom, ale aj pred roztopeným snehom, ľadom a dažďovou vodou, ktoré v kombinácii s mínusovými teplotami dokážu vlákna nábytku poškodiť.

Obávate sa, že vášmu ratanovému nábytku uškodia veľké mrazy? Príliš nízke, ale ani príliš vysoké teploty v našich zemepisných šírkach nehrozia, no ak by sa tak v budúcnosti stalo, umelý ratan znesie aj 40 stupňov pod nulou či teploty do plus 60, samozrejme, to platí najmä za predpokladu, ak sa oň budete starať podľa našich inštrukcií. Umelý ratan má oproti prírodnému ratanu tú výhodu, že je nenasiakavý, neplesnivie ani sa nepopraská. Bonusom je farebná stálosť, takže to, čo si na konci jesene zazimujete, si vás na jar počká v plnej kráse.