Nábytok z umelého ratanu: Ako mu predĺžite životnosť?

Zaobstarali ste si na záhradu alebo do interiéru nábytok z umelého ratanu najmä kvôli jeho jednoduchej údržbe? Nevyžaduje si takmer žiadnu starostlivosť, s našimi tipmi však výrazne zvýšite jeho životnosť.

mceclip1

Ratanový nábytok z umelého ratanu sa teší veľkej obľube. Dôvodov je mnoho! Je ľahký, jednoducho sa s ním manipuluje a je ideálnou voľbou pre použitie v interiéri alebo vonku. Oživí obývačku i terasu, je k dispozícii v mnohých prevedeniach pre každú miestnosť v domácnosti. Umelý ratan patrí medzi vysoko kvalitné a odolné materiály, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia celé roky bez viditeľných známok poškodenia.

Čo preň môžete urobiť? Stačí z neho z času na čas zotrieť prach. Je viditeľne znečistený? Použite hubku s malým množstvom vody, prípadne saponátu. Po ošetrení nechajte nábytok dobre vyschnúť, najmä ten, ktorý vám zdobí interiér.

Záhradný nábytok zakryte plachtou

Ako sa postarať o exteriérový záhradný nábytok? Aj keď je umelý ratan veľmi odolný voči silnému vetru, mrazu, dažďu aj intenzívnemu slnečnému žiareniu, v prípade nepriazne počasia môžete vašu ratanovú zostavu, stolík, ležadlo, jednoducho akýkoľvek ratanový kúsok, prikryť plachtou.

Kupujte si kvalitný nábytok z umelého ratanu

Dôvod? Len tak vám vydrží celé roky bez poškodení. Ako spoznáte nekvalitný umelý ratan? Jeho povrch je neprimerane lesklý a hladký. Výrobky z kvalitného materiálu sú matné a na ich povrchu je viditeľná štruktúra. Nepodceňujte ani materiál, z ktorého je vyrobená konštrukcia, najlepšie je, ak je oceľová alebo hliníková. Na to, aby bol nábytok stabilný a odolný, konštrukcia musí byť pevná.

Overte si použitý materiál a spracovanie pohľadom na spodnú stranu nábytku. Pri nákupe sa sústreďte aj na výplet. Je príliš riedky alebo dokonca neúplný? Výsledkom je oveľa nižšia nosnosť, s ktorou súvisí kratšia životnosť. Jedinou istotou, ako sa vyhnúť nákupu nekvalitného tovaru, je navštevovať len overené predajne, v ktorých nájdete len vysoko kvalitné nábytkové zostavy z umelého ratanu, u ktorých je dlhá životnosť samozrejmosťou.

Náš tip: Skúste doplnky z umelého ratanu!

Zabudnite na obyčajnú keramiku alebo plast, zlaďte vaše kvetináče a iné doplnky so záhradným nábytkom! Umelý ratan sa skvelo vyníma na ďalších záhradných doplnkoch ako sú napríklad kvetináče alebo hrantíky. Ich obľuba rýchlo vzrastá práve vďaka tomu, že ich môžete nechať po celý rok na balkóne alebo záhrade, tiež sú odolné voči škodcom a plesniam.