Ratanový nábytok sa ľahko ošetruje, je moderný a navyše ekologický

V časoch, keď je trh presýtený rôznymi typmi nábytku od výmyslu sveta, sa do popredia dostávajú produkty, ktoré v sebe skrývajú čosi navyše. Do tejto skupiny patrí aj záhradný nábytok z umelého ratanu. Okrem jednoduchej údržby a moderného dizajnu je jeho výhodou aj ekologický aspekt. Čo sa za týmito slovami skrýva?

ratanvoy nabytok ratanea

Nábytok z umelého ratanu nevyžaduje špeciálnu starostlivosť

Umelý ratan je špeciálny typ polyetylénového vlákna imitujúci prírodný ratan. Tento materiál bol vyvinutý práve na výrobu nábytku. Je dostupný v širokej palete farieb, vzorov a tvarov, najobľúbenejším sú však tmavé odtiene – hnedá, čierna alebo okrová farba. Jeho výhodou je aj farebná stálosť, to znamená, že vám nábytok nevybledne, ani keď naň bude svietiť slnko počas celého leta.

Syntetické vlákna umelého ratanu sú podstatne odolnejšie voči pôsobeniu vonkajších vplyvov, nevadí im vlhkosť ani extrémnejšie teploty. Vďaka odolnosti polyetylénového vlákna ratanový nábytok nestráca na kvalite ani vtedy, keď teploty klesnú hlbšie pod bod mrazu alebo vystúpia nad bežný priemer. Umelý ratan sa nelúpe, nepraská a veľmi dobre znáša faktory počasia, ktoré by mohli prírodný ratan poškodiť.

Umelý ratan je šetrný k životnému prostrediu

Okrem moderného a atraktívneho vzhľadu je jeho prednosťou aj veľmi nízka hmotnosť, vďaka čomu ho môžete jednoducho premiestňovať tam, kam práve potrebujete. Záhradný nábytok môže byť vaším spoločníkom nielen vonku na záhrade, ale aj v interiéri. Môžete ho využívať v lete i v zime, ratanová sedačka alebo pohodlný gauč vám chvíle oddychu zaiste spríjemnia. Vďaka svojmu nadčasovému dizajnu sa hodí do každého prostredia a uspokojí potreby aj tých najnáročnejších.

Kolekcie ratanového nábytku zväčša zahrňujú stôl, stoličky a kreslá. Jednotlivé sety môžu byť doplnené o záhradné lavice, taburety, hojdačku, vajíčko či ležadlá. Praktickým doplnkom sú podušky s vonkajšou úpravou, ktoré farebne ladia s dizajnom nábytku. Čalúnené časti stačí pred sezónou impregnovať, aby odpudzovali vodu a predĺžili textilu farbu aj životnosť.

Dôležitým aspektom, na ktorý sa výrobcovia sústreďujú, je aj ekologická nenáročnosť výrobku. Nábytok z umelého ratanu je známy svojou dlhou životnosť. Vďaka tomu zbytočne nezaťažujete životné prostredie nakupovaním nových kusov nábytku, ratanový nábytok vám pri vhodnej starostlivosti vydrží dlhé roky. A ak by sa vám raz opotreboval natoľko, že ho už nemôžete používať, umelé vlákna a hliníkovú konštrukciu je možné jednoducho recyklovať.