Nenechajte sa vyrušovať pohľadmi okoloidúcich: TAKTO si vytvoríte súkromie v záhrade

Záhrada je pre mnohých skvelým zdrojom relaxu. Ten však môžu narúšať zvedavé oči susedov či okoloidúcich, kvôli ktorým sa tak zo súkromnej oázy pokoja stáva priestor bez súkromia. Ak nechcete, aby vás rušil vonkajší ruch, existuje veľa možností, vďaka ktorým si svoju záhradu užijete v úplnom súkromí.


sedenie_na_zahrade_zahradne_sedenie_ratanea_sk

Azda najefektívnejším spôsobom sú jednoznačne vysoké živé ploty, vďaka ktorým oddelíte svoju záhradu od okolia. Ich výhodou je však aj fakt, že živý plot dodá vašej záhrade očarujúcu atmosféru a poskytne jej príjemný a prírodný vzhľad. 

Myslite na to, že v takejto záhrade budete ešte potrebovať záhradný nábytok, ktorý čas strávený v tomto priestore úplne zmení. Je iba na vás, či sa rozhodnete pre menší balkónový set alebo veľkú rohovú zostavu, na ktorú sa zmestí viac ľudí. 

Ak máte záhradu priamo pred domom, pomôcť vám môže inštalácia ochrannej plachty alebo markízy. Tieto pomôcky vám nielen poskytnú ochranu pred slnkom, no tiež vám umožnia zatvoriť sa” pred ulicou. Vo väčšine prípadov sa markízy a ochranné plachty inštalujú úplne jednoducho a počas zimy, kedy sa ich rozhodnete zložiť, nezaberú veľa miesta. 

Investujte do terasy

Finančne náročnejším, no tiež skvelým riešením je výstavba terasy. Ak sa pre ňu rozhodnete, určite nebudete ľutovať, pretože získate priestor na relaxáciu nielen počas leta, ale aj v zime. Existuje mnoho druhov terás a okrem jej vonkajšieho vizuálu by ste mali myslieť aj na zariadenie.

V prípade väčších terás sú skvelou voľbou sedacie súpravy, ktoré priestor premenia na epicentrum zábavy počas rôznych osláv alebo obyčajných grilovačiek. Ak ste sa rozhodli pre menšiu terasu, nesmie na nej chýbať stolík a stoličky. Odporúčame najmä ratanové stoličky, pretože sú vyrobené z materiálu, ktorý nie je náročný na starostlivosť. A navyše vám budú slúžiť dlhé roky. 

Pomôcť môže aj vodný prvok

Zvedavých pohľadov z ulice ste sa zbavili, no stále vám prekáža hluk, ktorý vám bráni v oddychovaní? Aj na tento problém poznáme jednoduché riešenie. Zvážiť by ste mali umiestnenie vodného prvku do svojej záhrady, pretože so sebou prináša množstvo výhod. 

Namiesto hluku z ulice budete počuť príjemný žblnkot vody, ktorý váš relax posunie na úplne nový level. Zvuk vody je totiž veľmi upokojujúci a tiež prispieva k zlepšeniu nálady. Zároveň vodný prvok môže zlepšiť kvalitu ovzdušia v záhrade, pretože produkuje vlhkosť a pohlcuje prach a ďalšie nečistoty. 

zahradna_fontana_zahradne_sedenie_ratanea_sk

Vodné plochy môžu byť tiež skvelým miestom pre mnoho druhov rastlín a zvierat, čím vašu záhradu premenia na nepoznanie. Je iba na vás, či sa rozhodnete pre jazierko alebo dizajnovú fontánu.

Okrem vody vašu záhradu oživia aj stromy, ktoré jej tiež dodajú na vzhľade a pri správnom umiestnení vás ochránia pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich. Oceníte ich však aj v lete, kedy sa stanú spoľahlivou ochranou pred intenzívnymi slnečnými lúčmi.