Pripravte svoj záhradný nábytok na príchod jari

Aj vy patríte k tým, ktorí sa už nevedia dočkať teplých jarných lúčov slnka a palety tých najsviežejších zelených farieb? Koho by predstava posedenia na vyhriatych terasách nelákala?! Avšak skôr, než si vychutnáte slastné vylihovanie, je čas oprášiť svoj záhradný nábytok a prinavrátiť mu pred novou letnou sezónou jeho stratený lesk. 

Akú starostlivosť ste mu venovali počas zimy, tak sa na jar zapotíte

Záhradný nábytok je dobré mimo sezóny vhodne zazimovať. Samozrejme, každý má iné možnosti a iný typ nábytku. Niekto nemá problém pred zimou nábytok preniesť do priestorov pivníc či zimných záhrad, kde bez väčšieho znečistenia a poškodenia prečká tých pár nekonečných zimných mesiacov. Mnohí z vás však bojujú o každý centimeter priestoru a aj napriek tej najväčšej snahe si nemôžu dovoliť skladovať ho vo vnútorných priestoroch. A tak zostáva len dôkladne ho pozakrývať a dúfať, že sa na ňom vrtošivé zimné počasie vážnejšie nepodpíše. Čo je však viac než isté, že s čistením budú mať viac roboty tí, ktorých nábytok strávil zimu vonku. Ak však bol pod strechou a starostlivo zabalený, nemal by s tým byť zase problém. 

sneh-zahrada-nabytok-ratanea-sk

Zbavte svoj záhradný nábytok nánosov prachu 

Je jasné, že pred sezónou si každý typ záhradného nábytku zaslúži trochu starostlivosti. Na to, aby ste vôbec videli, v akom stave váš nábytok prečkal zimu, je dobré ho zbaviť nánosov prachu a špiny. Tu záleží na tom, z akého materiálu váš nábytok je. Ak máte sedenie z umelého ratanu alebo plastu, s jeho údržbou si veľké starosti robiť nemusíte. Stačí ho dôkladne osprchovať záhradnou hadicou a nechať dôkladne vysušiť na teplom jarnom slniečku. 

Trochu viac starostlivosti si vyžaduje nábytok z dreva. Tu je vhodnejšie väčšie nečistoty, ako sú pavučiny zo spodnej strany nábytku, najprv pozmetať metličkou a potom ho handričkou poriadne poutierať. So sklenenými plochami tiež nebudete mať veľa roboty, tie však o vašu pozornosť budú žobroniť počas celej sezóny. 

Špeciálnou kategóriou je prírodný ratanový nábytok, ktorý však vzhľadom na jeho spracovanie a cenu iste nenechávate počas zimy v exteriéri. Pred jeho premiestnením na terasu je však tiež dobré zbaviť ho prachu a trocha vazelíny či transparentný lak mu dokážu prinavrátiť aj trochu zašlý lesk či známky starnutia. 

A nakoniec nábytok kovový, ktorého čistenie by tiež nemalo byť vôbec zložité. Trochu vody a saponátu nedá šancu ani tým najodolnejším nánosom prachu. 

ratanvoy nabytok ratanea

Skontrolujte stav nábytku, prípadne jeho poškodenie

Aj pri tej najväčšej snahe sa môže stať, že sa niektoré kúsky nábytku poškodia. Či už je to mechanickým vplyvom, pôsobením vody, alebo často iným záhadným spôsobom. A tu prichádza na rad predviesť sa v zručnostiach, o ktorých ste ani vy sami nevedeli. Škrabance či väčšie poškodenia na drevenom nábytku opatrne prebrúste a následne natrite lakom v rovnakom odtieni. Drevený nábytok pred nástupom letnej sezóny uvíta ochranný olejový či voskový náter, ktorý ho ochráni nielen pred vašimi prešľapmi, ale tiež pred pôsobením poveternostných vplyvov. 

Pri kovovom nábytku je asi najčastejším problémom po zime hrdza. Miesta, kde sa objavuje, je dobré ošetriť prípravkami proti hrdzi a, samozrejme, zase zafarbiť príslušným odtieňom farby.

Pri materiáloch, ako je plast či umelý ratan, by pri dostatočnej starostlivosti k žiadnemu poškodeniu prísť nemalo, ak však predsa len chybičku nájdete, je dobré sa s ňou popasovať ešte v zárodku. 

Nová letná sezóna so sebou prináša veľa potešenia a príjemných chvíľ. Čím dôkladnejšie sa na ňu pripravíte, tým viac si ju užijete a vychutnáte. A ako inak začať jar, ak nie jarným upratovaním vašej terasy a jej zariadenia?