Jar je pred dverami. Ste pripravení na záhradné posedenia?

Tiež milujete tie čarovné chvíle so svojou rodinou, s priateľmi či kolegami strávené v príjemnom prostredí vašej terasy či balkóna? Kto by ich nemiloval! Zariadiť si terasu komfortne a navyše aj dizajnovo už v dnešnej dobe nie je vôbec problém. No ak patríte k tým náročnejším, čo sa týka materiálov, vzhľadu aj vyhotovenia, ratanový záhradný nábytok bude pre vás tou pravou voľbou. 

Prírodný alebo umelý? Čo je pri výbere rozhodujúce?

Sedenie na terasu môže mať mnoho podôb. Často záleží na štýle terasy, osobných preferenciách a, samozrejme, veľakrát aj na cene. Ratanový záhradný nábytok sa však svojím prirodzeným vzhľadom a rôznymi prevedeniami oprávnene radí k tým najobľúbenejším. No nie je ratan ako ratan! Už sa nikto nepozastavuje nad tým, že pojem ratanový nábytok zastrešuje veľmi širokú škálu produktov tak z prírodného ratanu, ako aj z toho umelého. Ktorý je teda na terasu či balkón vhodnejší?

ratanova-suprava-ratanea

Pri výbere sedenia na terasu je potrebné brať do úvahy viacero aspektov. Dôležitá je veľkosť priestoru, ale aj to, ako je chránený pred poveternostnými vplyvmi či priamym slnečným žiarením. Kým zostavy sedenia na balkón sú skromnejšie vo veľkosti, ako aj počte jednotlivých kusov nábytku, pri výbere sedenia na terasu ste limitovaní priestorom oveľa menej. Záhradný nábytok z prírodného ratanu je skutočným klenotom vášho exteriéru, vyžaduje si však trochu viac vašej pozornosti počas sezóny aj mimo nej.

Ak však chcete predĺžiť životnosť svojho sedenia z umelého ratanu, ktorý vďaka kvalitným materiálom dokáže odolávať všetkým vplyvom počasia, tiež je vhodné držať sa niekoľkých zásad pri starostlivosti oň. Celodenné prudké slnko, prudké teplotné výkyvy a mrazivé zimné počasie dokážu nechať svoju stopu aj tom najkvalitnejšom záhradnom nábytku. A hoci je umelý ratan v porovnaní s tým prírodným oveľa ľahšie udržateľný, sú exteriéry, ktoré si záhradný nábytok z pravého ratanu jednoducho pýtajú. 

TIP: Viete aký je rozdiel medzi prírodným a umelým ratanom.

ratanové ležadlo lehátko ratanea

Nie je to len o sedení. Na terasách sa v lete žije!

V súvislosti s letnými terasami je potrebné uviesť veci na pravú mieru. Fakt je, že vhodne zariadená terasa je miestom, kde prebieha okrem leňošenia aj mnoho iných rodinných aktivít, stolovanie nevynímajúc. A tak sa život z interiérov počas teplých letných dní a večerov presúva na slnkom vyhriate terasy a balkóny, a to so všetkým, čo k tomu patrí. 

Balkónové sedenie s malým grilom niekde v rohu tak môže pre mestského človeka znamenať presne toľko ako sedenie na terase s vonkajšou kuchynkou a jedálenskou zostavou z ratanu. Práve toto jedálenské sedenie na záhradu robí z bežnej letnej terasy miesto, kde sa rodina a priatelia schádzajú a kde sa pri dobrom jedle riešia väčšie či menšie problémy.

Pre niekoho je to zbytočný komfort, pre iného neoddeliteľná súčasť života. Terasy sú novodobým fenoménom a treba im uznať, že na unavené a vyčerpané telo a myseľ pracujúceho človeka pôsobia až neuveriteľne. A tak je celkom namieste dať si záležať na ich vzhľade, zariadení a celkovom dizajne, pretože v istom ponímaní môžu byť veľmi vhodnou alternatívou na regeneráciu síl. A to sa dnes veľmi cení!