Snívate o vlastnom záhradnom kine? Čo všetko budete potrebovať?

Záhradkárov s príchodom prvých teplejších dní už svrbia dlane z toho, že by sa už radi vŕtali v zemi. Milovníci oddychu sa zasa nevedia dočkať, kedy sa pohodlne usadia a nechajú sa štekliť slnečnými lúčmi. Záhradná sezóna je tu čo nevidieť. Pripravte sa na ňu tak, aby ste si v exteriéri mohli užiť záhradnú grilovačku, ale aj dobrý film či športový prenos.

Terasa ako naša druhá obývačka

Kto povedal, že relax vonku sa nedá užiť rovnako ako v našich interiéroch? Vonku máme ideálne podmienky na to, aby sme sa zregenerovali – čerstvý vzduch, slnko, očarujúce farby prírody alebo spev vtákov. Dokonalá medicína pre naše unavené duše.

Ak práve nemáme vonku nijakú prácu, oceníme luxusne vybavenú terasu alebo minimálne kútik, v ktorom sa dá pohodlne posedieť na záhradnom sedení. Mnohým však spev vtákov či krása okolitých kvetov nedá toľko ako kvalitný film. Čoraz častejšie sa v exteriéroch stretávame aj s multimédiami, ktoré nás vonku zabavia obľúbenou hudbou či filmom.

Tradičný filmový večer, párty alebo dôležitý športový zápas? Je úplne jedno, či budete obraz sledovať na stene alebo na plátne zavesenom medzi dvoma stromami. Hlavné je, že bude všetko fungovať, ako má, a že si každý nájde pohodlné miesto na sedenie.

terasa_kino_zahradne_sedenie_ratanea_sk

Záhradné kino: ako na to              

Či si chceme vonku vychutnať relax na ležadle, kávu v obľúbenom polohovateľnom kresle, alebo sa pohojdať na záhradnej hojdačke, musíme vytvoriť okolo seba vhodné prostredie. Základom je uprataný priestor, čisté záhradné sedenie, stôl a dostatok miesta pre všetkých.

Príjemný bonus je, ak sa na terase môžeme kochať pestrými kvetmi a dekoráciami, ako sú lampáše, lampióny, svetelné reťaze, dekoračné vankúše alebo exteriérové koberce. Textílie rovnako ako rastliny pridajú našej terase na útulnosti.

Aj pri vytváraní záhradného kina treba myslieť na všetky detaily. Ak budete filmy pozerať vo večerných hodinách, je dobré mať k dispozícii deky, sviečky na odlákanie dotieravého hmyzu, ale aj stolíky s občerstvením, pretože pri sledovaní filmov sa mnohým zvyšuje apetít.

Aby bol zážitok zo sledovania čo najlepší, na to vám nebude stačiť klasická záhradná stolička ani lavička. Je rozdiel sledovať film zo závesného kresla, sedacieho vaku alebo z deky položenej na tráve. 

ratanove_sedenie_zahrada_terasa_pohodlie_ratanea_sk

Ako si zostaviť záhradné kino? Riešení je niekoľko. Buď využijete klasickú televíznu obrazovku, ktorú pripojíte k počítaču, alebo vhodný projektor s premietacím plátnom. Plátno alebo nejakú väčšiu plachtu treba umiestniť na priestranné miesto. Ideálne na také, kam nepreniká svetlo z okolitých lámp. Nemusí byť len pri stene, ale aj medzi dvoma stromami či stĺpmi záhradného altánku alebo pergoly.

Premietať sa však dá aj na stene domu, garáže alebo terasy. Moderné premietacie projektory majú zabudované reproduktory. Do záhradného prostredia sú ideálne najmä také, ktoré si nevyžadujú pripojenie do zásuvky, teda nabíjateľné. Len čo to počasie dovolí, odštartujte záhradnú sezónu so všetkou parádou.